Himmel

tillbaka

Arkitektur

Atriumhus är en ”typ av småhus som i grupp är sammankopplade och invändigt rums­dispo­nerade så att varje hus erhåller en kringbyggd mindre gård eller uteplats, ett atrium” (Nationalencyklopedin). Det vanliga sättet att anordna atriumhus är genom att lägga de L-formade bostäderna på rad. Aedes atriumhus är unika då de istället är grupperade om fyra bostäder i ett kors (se bild). Dessa kan sedan kopplas samman med fler kors och således skapa längre atriumhuskedjor.

Denna bostadsdisposition skapar väldigt yteffektiva bostäder med varsin trädgård fri från insyn från grannarna. Genom att minimera antalet ytterväggar sparas såväl kostnader vid uppförande, i underhåll och inte minst i miljöhänseende med lägre uppvärmningskostnader. Bostäderna är på 70 kvadratmeter och innehåller två sovrum i varsin ände av bostäderna varav ett med klädkammare i anslutning. Sovrummet som ligger i anslutning är även lämpligt att användas som bibliotek och den stora pardörren till vardagsrummet får rummen att flyta på ett inbjudande sätt Vidare innehåller bostäderna vardagsrum, kök med gott om arbetsyta och badrum med tvättmaskin och torktumlare. Hela bostaden möter alla dagens tillgänglighetskrav. Samtliga rum har egen utgång genom franska dörrar till uteplatsen och trädgården. Vi har skapat ett boende med utgångspunkt i vad såväl äldre som den lilla barnfamiljen har för behov på sitt boende. Tomtstorleken per bostad bör vara på minst 150 kvadratmeter för att skapa en lagom trädgård och med plats för separat förråd.

För att bidra till en låg miljöpåverkan under främst bostädernas livslängd lägger Aedes stor vikt vid att utforma sina bostäder för låga uppvärmningsbehov. Husen är uppförda med extra tjock isolering tillsammans med lågenergifönster. Utöver detta har bostäderna ett ventilationssystem med mekanisk inluft och utluft. En värmeväxlare ser till att ta tillvara på utluftens värme som kommer inluften till gagn och således minskar uppvärmningsbehovet.

Husens yttre präglas av en modern och nordisk arkitektur med mycket fönster och en obehandlad lärkträpanel som med tiden övergår i en vacker grå nyans. Takbeklädnad utförs i antingen tegel eller plåt.

 klicka för större bildklicka för större bild

 


klicka för större bild